graat

Manuele Therapie

G. van der Bijl Sr, Doctor of osteopathy (1909-1977) had een revolutionaire visie op bewegen vanuit de diverse opleidingen die hij volgde, waaronder osteopathie. Hij ontwikkelde zijn eigen behandelsysteem, gebaseerd op wetmatigheden in het bewegingspatroon en ging uit van het unieke bewegen van elk individu. Sinds 1968 bestaat de vereniging van manueel therapeuten en is daarmee de oudste vereniging op zijn vakgebied. Zie: Vereniging van Manueel Therapeuten (VMT).

Arthropraxie

Vanuit de behoefte om de theoretische beginselen van de manuele therapie methode ‘van der Bijl’ meer in overeenstemming te brengen met de praktische werkelijkheid, ontwikkelde H.A.A.G. Quaadvliet de arthropraxie.

Quaadvliet was jarenlang docent aan de school voor Manuele Therapie in Utrecht, waar de methode ‘van der Bijl’ wordt gedoceerd. In de arthropraxie worden belangrijke uitgangspunten van de Manuele Therapie methode ‘van der Bijl’ gehanteerd, onderzoek en behandeling zijn aangepast.

Een aantal van deze uitgangspunten zijn:

  • Bewegingsbeperkingen worden onderzocht en behandeld in samenhang met het hele bewegingsapparaat
  • De patiënt heeft last van de beweging en dit is precies waar de behandeling zich op richt, namelijk het verbeteren van de beweging die last geeft
  • De behandeling bestaat uit rustige, binnen de natuurlijk grenzen van het gewricht uitgevoerde, 3 dimensionale bewegingen
  • Een behandeling dient binnen een beperkt aantal sessies ( 3-4 ) effect te sorteren